Barokk körmondatok

Én írok, te olvasod, és mindketten élvezzük. Igaz történetek a múltból, soha nem teljesülő álmok, világmegváltó tervek, töprengések, mormogások.

Kedvencek

Fertőtlenítés - Reakció

2018.11.07. 15:05 jinjang

 

Szóval, van ez a csodás Femina blog. Ami egyébként néha tényleg nagyon hasznos, de ma valamiért fel ment bennem a pumpa ettől:

Mit kell fertőtleníteni egy betegség után otthon? Sokkal több dolgot, mint elsőre gondolnád

Vesézzük csak ki egy kicsit:

 

"Amikor az ember beteg, többet izzad. Ráadásul a textilben a kórokozók elélnek akár egy hónapig is. Ezért nagyon fontos egy nagyobb fertőzés után fertőtleníteni az ágyneműdet, illetve azokat a ruhákat, hálóruhákat is, melyekben a betegséget töltötted. Ilyenkor a mosógépet állítsd 90 fokra, hogy biztosan minden tiszta legyen."

Hát, nem mondtatok ezzel újat. Megjegyzem: a 90 fokos mosás nem feltétlenül szükséges, ha kivasalod. A forró vasaló is megöl mindent, amit meg kell. Meg eleve: egy 90 fokos mosás több órán is át tart. Előtte forró, mosószeres vízben beáztatod egy kicsit, átöblíted, utána teszed a gépbe, 40 fokra. Utána kivasalod.

"Ugyanebből az okból kifolyólag érdemes kifertőtleníteni az ágymatracot is, és nem árt neki egy szellőztetés sem a tisztítás után."

Oszt úgy mégis, mivel fertőtleníted ki, bogárkám? Épp átgőzölheted a felszínét, ha van hozzá megfelelő eszközöd, de nincs garancia rá, hogy ez nem tesz kárt a matracodban, vagy ki tudsz vele irtani minden bacit, vírust. A szellőztetést időnként betegség nélkül is meg kell tenni, ilyenkor pláne, de fertőtlenítő hatása nincs. Csak jobb szagú lesz tőle (ha épp nem egy szmogos helyen/napon csinálod).

"Ha több mosdó is van a lakásban, érdemes a betegség idején csak egyet használni, így azt is el lehet kerülni, hogy átadd a betegséget. Ha elmúlt a nyavalya, komolyan ki kell sikálni az egész fürdőt, különös tekintettel a mosdókagylóra, a WC-csészére, a csapokra, a WC-lehúzóra és a kilincsre."

Több mosdó ... hát, igen. Nem mindenki él lakótelepen ... Na mindegy. Szóval ki kell súrolni a fürdőt. Miért, úgy egyébként nem kell??? Vagy a WC-lehúzó meg a kilincs csak betegség esetén lesz tele bacival?

"Ha olcsó, eldobható fogkeféd van, ilyenkor érdemes lecserélni, de, ha fájna érte a szíved, fél órára merítsd hidrogén-peroxidba a fejét, majd jó alaposan mosd el vízzel. Így elkerülheted, hogy visszafertőzd magad."

Na, ez jogos. Mondjuk franc se vacakolna hidrogén-peroxiddal, az aftáim miatt mindig van fertőtlenítő szájöblögetőm. Vagy valami tömény alkohol is jó a célra (csak az nincs itthon. Ja, de van. Gyógyszertári.)

"A törölközőknek is kijár ilyenkor egy alapos tisztítás a legmagasabb hőfokon."

A törülközőknek mindig kijár az alapos tisztítás. Lásd első pont. Vasald ki, ne légy lusta!

"A plüssöket, főleg, ha az ágy közelében voltak, szintén be lehet dobni a mosógépbe. Ha nem puhák, akkor is érdemes legalább átgőzölni őket, hogy biztosan tiszták legyenek."

A plüssöket tedd el jól, max. 1 maradhat, ha a gyerek beteg, de inkább cseréld le mosható, állatos takaróra. Időnként a plüssöket is ki kell tisztítani, akár van beteg, akár nincs. Mosózsák használata ajánlott, vagy kézi mosás, gőzölés - minden plüss más, nincs garancia, hogy lehet károkozás nélkül tisztítani őket.

"A gyakran megérintett szilárd felszíneket mindenképpen át kell törölni szappanos vízzel - ilyenek a villanykapcsolók, kilincsek és korlátok. Ezek azok a felületek, ahol a legkönnyebben átadható a betegség, így erre különösen ügyelni kell."

Azért én a villanykapcsolókat nem szappanos vízzel mosnám (a többit se), mert a víz meg az áram együtt nem egy életbiztosítás. Ablakpucolóval átnedvesített rongy, vagy nedves törlőkendő (alkoholosak). Ja, és csak ismételni tudom magam: Miért, úgy egyébként nem kell? Vagy ezek csak betegség esetén lesznek tele bacival?

"Ugyanígy könnyen lehet fertőzni az elektromos készülékekkel és távirányítókkal, legyen az a klíma távirányítója vagy a tévéé."

Ugyanígy rendszeresen meg kell pucolni ezeket is betegségtől függetlenül: meg a számítógép billentyűzetét, az egeret, a telefonokat, a szekrények fogantyúit, az ablak kilincseket, a kulcsokat, a gáztűzhely szabályozó gombjait, a mikrohullámú sütő gombjait, a hűtő ajtaját - szóval mindent, amit fogdosni szoktunk.

"A szemetesbe is számtalan kórokozó kerül egy betegség során, így ilyenkor nem elég kivinni a szemetet, jól ki kell sikálni a kukát is."

A szemetesbe folyton számtalan kórokozó kerül, és időnként még büdös is lesz. És tudod mi segít ezen? Ha rendszeresen átmosod a kukát vegyszeres vízzel. Sikálni nem kell, attól nem lesz jobb.

"Egy betegség után a konyhában is érdemes körülnézni, mi az, amit a beteg megérintett. Általában érdemes a konyhaszekrény kilincseit, a mosogatót is alaposan átmosni."

Na, ezt már nem is kommentálom. A konyhában mindent rendszeresen takarítani kell.

A lényeg: rendszeresen és alaposan kell takarítani. Nyilván a portörlés mondjuk minden héten kell, a kilincsek áttörlése viszont elég havonta is. Betegség után (sőt, közben), nem árt előbbre hozni az alaposabb takarítást.

De persze ez nem fog megvédeni attól, hogy ne fertőzze meg a beteg a családtagjait, mert - hogy a gyerekorvosunkat idézzem - egy légtérben vannak.

Szólj hozzá!

Címkék: betegség takarítás fertőtlenítés

Túlélők

2018.04.16. 14:57 jinjang

A tavaszi szél vizet áraszt, az ember társat keres, a tudatos adózó állampolgár meg alapítványt, aminek felajánlhatja azt a bizonyos 1%-ot. Ami persze csepp a tengerben, de ... cseppekből lesz a tenger.

Nekem nincs ilyen keresgélős problémám egy ideje. Felírtam szépen az alapítvány nevét, számát a kis füzetkémbe, amiben a többi adózós adatom van, és amit minden évben csak elő kell venni, kitölteni pár rubrikát és mehet is a boríték a postára.
Ennyi. Kész, vége.

Egyáltalán nem kellene minden egyes évben megkeresnem a honlapjukat, hogy működnek-e még. Persze, hogy működnek! Működniük kell, mert sajnos ez a világ még mindig tele van olyan emberekkel ... olyan emberekkel, mint én.
Olyan nőkkel.
Vagyis hát inkább csak ... nőkkel.
Mert valahol, valamikor szinte minden nő érezte azt, hogy védtelen és kiszolgáltatott. Valaki olyan miatt, aki nem nő.
És mert még mindig vannak bizonyos jogszabályok, amiket nem nők hoztak.
Még mindig vannak nyomozók, akiknek nem tanított senki lélektant. Ilyet nem.
Még mindig vannak orvosok, akik nem tudják, hova küldjenek.

Én tudom.
Hozzájuk kell menni. Vagy hozzájuk. Például.

Csak nem kell elolvasni, mit írnak a túlélők. Mert akkor meghalok kicsit. Közben hálát adok az égnek, hogy velem nem történt ilyen szörnyűség, és ami történt, abból fel tudtam állni a segítségük nélkül is.
Mert gyönge vagyok, mint egy fűszál: meghajlok a súly alatt. De erős vagyok, mint egy fűszál, és utána felegyenesedem. Mert büszke vagyok, és nem hagyhatom, hogy legyőzzenek.

Mert túlélő vagyok.

Szólj hozzá!

Címkék: 1% #metoo Eszter Alapítvány

Az elgurult gyógyszer meg a vasárnap

2014.11.07. 12:38 jinjang

Valakinek nagyon elgurulhatott a gyógyszere bizonyos körökben, mert az utóbbi időben egymást követik az olyan ötletek, ami még a magamfajta, politikailag passzív emberre is úgy hat, mint a Béres vitamin: aktivizál.

Például a KDNP már megint előszedte a boltok vasárnapi bezárásával kapcsolatos javaslatát. Na már most, jómagamat és még sokan másokat már a KDNP és a vasárnap szavaktól ugyanabban a mondatban heveny undor fog el, de lépjünk túl ezen és próbáljuk pragmatikusan szemlélni a dolgot a politikai hatalom szempontjából.

Azt már az iparág képviselői elég világosan kifejtették, hogy milyen következményei lennének a fenti ötletnek (elbocsátások, adó- és járulékbefizetés csökkenése, stb.)

Nézzük meg a dolgot vásárlói oldalról, csak így innen, az én kis békaperspektívámból.

1. A bezárásra kényszeríteni kívánt, nagy alapterületű üzletek legtöbbje városszélen, a lakóövezetektől távol található. Vagy autóval megy az ember, vagy olyankor, amikor sok ideje van.

2. A kisebb jövedelmű rétegeknek nincs autójuk vagy ha van is, nagyon meggondolják, mikor ülnek bele. Ezek közül azok, akik hét közben dolgoznak, csak hétvégén érnek rá ilyen boltokba menni. Pedig szeretnek ilyen helyeken vásárolni, mert ezek az üzletek olcsóbbak, mint a sarki kisbolt.

3. A fentiekből következik, hogy a terv megvalósulása esetén szombatonként mennének vásárolni. Vagyis a szombatonként egyébként is forgalmas áruházakban ilyenkor nagyobb valószínűséggel lesz tömegnyomor.

4. A tömegnyomort senki nem szereti. Aztán a sorban állva ott fog morogni (hangosan vagy magában) a sok ember és szidja majd a Fideszt (nem, nem a KDNP-t), hogy mi a fenének szólt bele ebbe a dologba és megfogadja dühében, hogy soha az életben még egyszer nem fog "ezekre" szavazni.

5. A szavazópolgárok egy igen jelentős része ebbe a kis jövedelmű kategóriába tartozik.

+ 1. Nem tudom, hogy ez mennyire fogja érinteni azokat a kisebb áruházakat (pl. Aldi, Lidl, Penny) amelyek közül viszont több van a lakóövezetek közelében. De ha azokat is, akkor még rosszabb a helyzet, mert elég sok háziasszony hozzászokott már, hogy ha a vasárnapi ebédfőzés közben rájön, hogy elfogyott egy hozzávaló, akkor csak le kell szaladnia valakinek a családból a közeli szupermarketbe. Ha most ugyanezt nem teheti majd meg, és a nyitva tartó boltban vagy nem kapható, vagy csak sokkal drágábban az a termék, szintén a Fideszt meg jelenlegi miniszterelnökünk kedves édesanyját fogja csúnya szavakkal illetni.

Lehet, hogy ez nem olyan téma, ami miatt az emberek elindulnak tüntetni. Meg látszólag hozzászoknak, lenyelik. De ez akkor is egy tipikus olyan ok, ami miatt egy kormányzó párt híveinek száma szép lassan lemorzsolódik.

 

21 komment

Címkék: politika vasárnapi bolt bezárás

Őszinte dal a karácsonyról

2011.12.19. 09:01 jinjang

Ma megint felébredtem hajnalban, s miközben forgolódtam, a fülemben motoszkált egy ritmus, egy dallam. Végül kínomban szöveget költöttem hozzá. Kicsit döcög, de ha elképzelitek mindezt Ganxsta unplugged stílusban, szerintem át jön majd a feeling.

Unod a munkád, unod az életed
Unod a tévét, unod a híreket
Unod a sort, amiben állsz
Unod, hogy mindenre csak vársz.

Unod a zajt, unod a tömeget
Unod a fát, unod az ünnepet
Unod az összes nyálas zenét
Ami a boltban árad feléd.

Unod, hisz látod, hogy hamis
Még a karácsonyi csillag is
Hallod a pénzt, ahogy csörög
Minden szép gondolat mögött.

Unod, hogy nincs sehol se hó
Hozzád nem jön soha a Télapó
Nem kérdezik, mi az, amire vágysz
Anyád majd ad neked: megint egy sál.

Szól a dal megint a csengőről
Inkább futnál el innen a Földről
De a súlyod fotelbe húz
Újra a bejgli után nyúlsz.

Eszel inkább, mintsem kiálts:
Karácsony? Ez egy ámítás!
Azért van, hogy elfelejtsd
Utálod az életedet.

 

Szólj hozzá!

Címkék: karácsony

Uborkaszezon

2010.07.06. 20:03 jinjang

Úgy látszik, olyan nagy az újságírói uborkaszezon, hogy még az én semmi kis blogocskám is kikerült pár órára az Index főlapjára, aminek örömére rögtön kaptam is 4 hozzászólást. Mondjuk nem arattam osztatlan lelkesedését a Szurkolókról írott kis összefoglalómmal, amit a teniszes topikban folyó tárgyalás kapcsán írtam meg, de ez akkor is a nap fénypontja volt! Juppííí! :-))

Szólj hozzá!

Címkék: blog személyes

Ár és áru

2010.07.05. 19:42 jinjang

Hétvégén édesanyaméknál voltunk. Hazafelé átmentünk az idei áradás által egyik leginkább sújtott településen, Felsőzsolcán. A falu szélén két helyen is még mindig ott aszalódnak a fertőző vízzel átitatott homokzsákok.

Emlékszem, annak idején mit tanultunk az árvízvédelemről általános iskolában. (Istenem, azok a 70-es évekbeli iskolák! Eső idején mindig beázott a rohamtempóban felhúzott lapostetős panel iskolaépület, az aulában kerülgettük a vödröket, de az oktatás olyan színvonalú volt, hogy még mindig emlékszem az ott tanultakra.)
Szóval, árvízvédelem: a meder folyamatos kotrása, mélyítése, tisztítása; gátak építése, folyamatos ellenőrzése, karbantartása; megfelelő szélességű ártér; annak szélén újabb, magasítható gát.

Ehhez képest láttam a híradóban a patak medrétől kb. 5 lépésnyire épült házakat, vagy saját szememmel utat vezetni (és az út mellett rögtön házak) a medernek sem nevezhető kis mélyedésben folyó patak mellett. Aztán csodálkoznak egyesek, ha jön az árvíz. Mégis, mit gondoltak?

Voltunk az elöntött, de mára már megnyitott egyik áruházban is. Igyekeztem is kifelé. Tömény fertőtlenítő szag. Komoly leárazások persze. Mentik, ami még menthető, aztán menekülnek ...?

A közelében lévő másik áruház falán nagy reklám szintén akciót hirdet "szortiment váltás miatt".
Nem vagyok egy hülye gyerek, de ezt a szót még életemben nem hallottam, úgy kellett rákeresnem. Az árukészlet szó mitől olyan félelmetes, hogy nem lehetett azt kiírni? Szerepel benne az 'ár'?

Utóirat: Ha már 70-es évek és árterület. A Tisza mellett olyan széles árterület volt Leninváros mellett, hogy nem is láttuk magát a folyót, amikor kimentünk oda szalonnát sütni őrsi foglalkozás gyanánt. Kb. ez a két program volt, amit az őrsöm hajlandó volt csinálni: játék és szalonna sütés.

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás kereskedelem árvíz őrsi foglalkozás

Mahut és Isner

2010.06.25. 21:10 jinjang

Tudom, hogy Isner nyert és őt kellett volna előre írnom, de valójában ennek a meccsnek nem volt vesztese, csak Isner jutott tovább a 2. fordulóba (ahol persze búcsúzott is). De amit ez a két teniszező csinált, az örök életemre emlék marad és csak a legnagyobb tisztelettel tudok rájuk gondolni. Őrültek, de tiszteletre méltó őrültek mind a ketten. Lélekben fejet hajtok előttük, és álljon itt mementóul, mit is csináltak.

A mérkőzés ideje: 11:05 óra (3 napon át játszották, 1. nap: 1-4. szett, sötétedés miatt felfüggesztve, 2. nap: 59-59-nél sötétedés miatt felfüggesztve)
Játékok száma: 183, DSZ: 138
Az ötödik szett: 70:68 (8:11 óra)
Ászok:Isner 112, Mahut 103

 

Kb. 2 évente veszek lottót, a héten vettem, nem mert nagy nyeremény van rajta, hanem mert úgy éreztem, hogy szerencsés hetem van (majd kiderül). Az 5 szám közül kettőt miattuk húztam be: 70 és 68.

Szólj hozzá!

Címkék: tenisz mahut isner

VálasztÁS 2010 :-)

2010.04.09. 11:48 jinjang

Választásnak, szavazásnak levés

Király! :-) A sok ásés-től kicsit nehezen értelmezhető, de a magamfajta vizuális típusnak nagyon szórakoztató. Pedig nem kenyerem sem az alpári humor, sem pedig a mások zavarba hozására alapuló, de ez a választás kb. ezen a színvonalon van.

Update:

Már amikor ezt írtam, akartam egy trackback-et is csinálni, csak nem jött össze. De ma felfedeztem végre, hogyan kell ezt csinálni. Halleluja!

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: politika választás humor

Mellélövés

2010.03.25. 16:08 jinjang

Bár igyekszem olyan távol tartani magamtól a politikát, amennyire csak lehet, így választások idején óhatatlanul belerondít az életembe. Teszem azt egy plakátról, amin egy fehér bőrű kisleány egy sokkal sötétebb bőrű fiúval + egy kérdéssel együtt szerepel, miszerint lehet-e majd egyforma a fizetésük?
Ad 1. A megcélzott kisebbségi rétegnek, nem elsősorban a fizetés különbözősége a probléma, hanem az, hogy eleve nem kap munkát, ergo fizetést sem.
Ad 2. A női munka szintén alulfizetett. Ebből a szempontból a két hátrányos rétegnek már most lehet egyforma a fizetése.

Oké, oké, értem én, hogy mi volt itt a cél, csak szerintem mellé lőttek ezzel, helyesebb lett volna többségi fiút és kisebbségi lányt kitenni a plakátra. Vagy azt már túl utópisztikusnak találták? :-)

Sorolom ezt a dolgot a kolléganőmnek, aki megvilágosít:

- Jinjang, te túl okos vagy. A legtöbb embernek fel se tűnik az ilyesmi. De ezeket a plakátokat nem is neked meg az okos embereknek csinálják ...

És milyen igaza van!

Szólj hozzá!

Címkék: politika

Füstbe ment terv

2010.02.25. 18:28 jinjang

Ó, igen. Megint egy nagy nekibuzdulás, hogy majd én  blogot írok. Na persze. Látszik, milyen rég nem jártam itt, és lehetett azóta kb. 0 látogatóm, de hát úgyis leginkább csak magamnak írok. Az biztos, hogy nem az örökkévalóságnak.

De ma rájöttem, mire használhatom én ezt a kis helyet. Olvasgatok fórumokat, más - nálam sokkal profibb és főleg szorgalmasabb - emberek blogjait, és néha hozzászólok. Aztán néha úgy írnék még, de nem pont a téma kapcsán, vagy olyan hosszan, hogy az már nem való egy kommentbe. Hát majd az ilyen írhatnékjaimat fogom kiélni itt.

Szólj hozzá!

Címkék: személyes